Chesterfieldfåtöljer

Den vackra och traditionella Chesterfieldfåtöljen har givit inspiration till mängder av möbeldesigners och tapetserare. Idag kan man hitta fåtöljer i andra tyger och material än läder, men om man talar om en äkta Chesterfieldfåtölj, så ska den vara gjord av läder, vara tillverkad i England och ha en stomme av rätt kvalitet och virke.

Kännetecken

Det som utmärker en Chesterfieldfåtölj, är att armstödet och ryggstödet ska vara lika höga. Det är alltså inte samma sak som öronlappsfåtöljerna som har olika höjder på armstöd och ryggstöd. De äkta fåtöljerna är också handgjorda och har alltid en personlig karaktär och en stilfullhet som andas gamla anor. Det typiska för fåtöljerna eller sofforna, är att man har satt knappar djupt ned i lädret som bidrar till ett vackert mönster på rygg – och armstöden. Det är också vanligt att lädret är lite slitet, men det är också just det som ger fåtöljen sin charm.

Fåtöljen har ofta handvaxat läder, vilket innebär att det andas bättre, samt ben av mahogny och soffstommen i bok eller björk. En äkta Chesterfieldfåtölj eller soffa är alltid tillverkad för hand i Storbritannien. Idag kan man se små kopior av Chesterfieldfåtöljer i mindre variant i form av schäslonger eller fåtöljer, inte sällan i sammet eller tyg.

De klassiska Chesterfieldfåtöljerna brukade vara i oxblod eller brunt, men idag kan de komma i andra färger också, till exempel grått eller mörkgrönt. Eftersom de tillverkas för hand, går det utmärkt att beställa dem utifrån egna önskade mått.

Historia

Chesterfieldfåtöljen kommer från Englands överklass. Namnet härstammar från köpstaden med samma namn men det finns flera teorier om möbelns ursprung. En är att earlen av Chesterfield som på 1700-talet hette Philip Stanhope, ville ha en unik möbel att sitta i. Resultatet blev då denna speciella fåtölj som sedan fick namnet för att hedra dess ägare.

En annan teori är att den helt enkelt började sin resa i Chesterfield, länet och staden. Oavsett hur det hela egentligen började, så har traditionen spritts vidare i hela världen och de vackra engelska fåtöljerna har blivit synonyma med stil och elegans.

Både sofforna, fåtöljerna, fotpallarna och borden har tillverkats sedan slutet på 1700-talet och man håller hårt på traditionerna och tillverkningsmetoderna. Dock är det en komplicerad och utdragen process som resulterar i ett högt pris. Men den estetik, den kvalitet och det hantverk som följer med på köpet, gör att de som kan tänka sig att investera i en Chesterfieldfåtölj, får en möbel för livet.

Kopior och äkta vara

Nytillverkade fåtöljer brukar kosta mellan 8000-100 000 kr och därför kan man förstå att det görs en hel del kopior. När man köper en Chesterfieldfåtölj av en återförsäljare, ska man således hålla utkik efter äkthetscertifikatet och det unika serienumret som är inskrivet under fåtöljens sittdyna och på kontraktet. Detta intyg är beviset på att allt har gjorts enligt konstens alla regler och att ingenting har undanhållits från köparen.

Även en begagnad Chesterfieldfåtölj, kan vara värd massor av pengar om den är välskött. Det finns också företag som specialiserar sig just på restaurering av denna typ av fåtöljer och soffor, för att sedan sälja dem vidare