Divaner och liggfåtöljer

De moderna och enkla liggfåtöljerna har både blivit en inredningspryl och en bekväm möbel för den som vill lägga sig ned och koppla av. De första liggfåtöljerna skapades under 1920-talet och har sedan utvecklats till nyare varianter med olika finesser och funktioner. En liggfåtölj är ofta ganska enkel, även om det idag finns typer som liknar de större reclinermodellerna och som man även kan justera manuellt eller genom en inbyggd motor som också kan ge massage.

Liggfåtöljen är en modern variant av de äldre divanerna eller schäslongerna och tar det trendiga hemmet till en helt ny nivå. En liggfåtölj ger en känsla av elegans och lyx på ett minimalistiskt sätt och blir en iögonfallande möbel. Den är både tidlös och personlig på samma gång och det är det faktiskt inte många fåtöljer som klarar av idag. I en liggfåtölj kan man skönt luta sig tillbaka medan möbeln har formen som ens egen kropp. De nyaste divanerna eller liggfåtöljerna har även den trevliga gung-funktionen som gör att det blir som en ny och innovativ gungstol i ens vardagsrum eller på kontoret. Det är nämligen inte längre bara psykologerna som låter patienter tala ut i denna typ av fåtölj. En liggfåtölj hör numera hemma i många hem där man prioriterar design och bekvämlighet.

Omfattande varianter av liggfåtöljer

Det finns få typer av fåtöljer som kommer i så många olika former, färger och material som just liggfåtöljen. Här finns inga specifika regler förutom att stolen ska vara formad på det sättet som liknar en halvliggande människa. En liggfåtölj kan produceras i läder, i tyg, av trästomme, av metallstomme, med eller utan nackstöd, som ställbar eller vanlig och med eller utan armstöd.

Den kan i en del fall likna den klumpiga Reclinerfåtöljen samtidigt som den i andra fall endast kan likna en formad linje i rummet när man ser den i profil.

Detta gör givetvis också att prisklasserna varierar beroende på material och funktion men eftersom liggfåtöljen har blivit en designerpryl, så trissas priset upp även på grund av märket eller designern som ritat den. Det är inte ovanligt att man kan vara tvungen att betala över 100 000 kr för en exklusiv liggfåtölj, till exempel ritad av Bruno Mattson eller Fritz Hansen. Den ursprungliga moderna liggfåtöljen anses dock vara LC4, ritad av Le Corbusier och tillverkad av Cassina.

När liggfåtöljen föddes

Man antar att den första liggfåtöljen i modern tappning ritades av Le Corbusier runt 1928. Den kallades LC4 och är en oerhört exklusiv möbel som idag kan ses på Bukowskis etc. Denna fåtölj blev grunden för alla andra liggfåtöljer som senare kom att tillverkas. Cassina var det italienska företag som 1965 började produktionen och på den vägen är det. Fåtöljen LC4 är tillverkad av mjukt semianilinläder men kan också beställas i t.ex. koskinn. Den är justerbar och vilar på en fyrbent ställning och en vaggformad stomme av stål, vilket gör fåtöljen stabil. Den har inga armstöd men en rund och avlång nackkudde som är fastsatt vid huvudändan. En nytillverkad LC4 kostar idag ca 40 000-50 000 kr men de äldre modellerna stiger betydligt mer i pris.