Howardfåtöljer

Om man är ute efter komfortabla, men samtidigt stilfulla och en aning minimalistiska möbler, så kan en Howardfåtölj vara en perfekt investering. Det är fåtöljer i tyg, gärna linne eller bomullsblandad textil, med stora armstöd och breda sittplatser. Fåtöljen kommer även som soffa och man kan med fördel köpa till en liten fyrkantig fotpall i samma stil. Utan att låta för kategorisk, så har Howardfåtöljer en bra plats i både svenska och utländska hem, trots att den kommer från England. De passar även in i andra inredningssammanhang då den enkla stilen bidrar till ett vackert estetiskt intryck, oavsett om rummet även innehåller andra märkesmöbler. Dock kommer den mest till sin rätt när den kombineras med andra Howardmöbler.

Typiska egenskaper för Howardfåtöljer

Alla möbler av Howardvariant har en stomme av massiv plywood och ger möbeln dess stabila och robusta känsla. Stommen har en sicksackformad nozagfjädring som gör att tyngden fördelar sig överallt i stolen, oavsett hur eller ”var” man sitter. Sitsen är nämligen ganska bred och djup och rymmer ibland två normalstora personer. Oftast kan ett barn till och med lägga sig tvärs över sitsen och ändå få plats. I sitsarna har man lagt in kallskum, som också går att hitta i komfortabla bäddmadrasser och detta gör att det ibland blir riktigt svårt att ta sig upp ur fåtöljen om man har tendens att bli en liten latmask.

En positiv faktor med Howardfåtöljerna är att de har rullande stolsben, vilket gör det mycket lätt att förflytta dem. En Howardfåtölj kan annars vara lite klumpig, men genom att de är försedda med hjul, så går det alltså lättare att möblera om. Detta gör fåtöljerna mycket praktiska och det faktum att hjulen även är försedda med golvskydd samt att klädseln lätt kan dras av och tvättas, gör att Howardfåtöljen kan bli långlivad.

Var kommer Howardmöblerna ifrån?

Även denna fåtölj har sitt ursprung i England och började tillverkas på 1800-talet av det brittiska företaget Howard & Sons. Tillsammans med det andra företaget Gillow producerade man klädsel till soffor och fåtöljer. När man sedan ställde ut en ny soffa i stilfull och bekväm anda, så blev detta en succé som inte skulle ta slut. Dock tyckte många att Howardsoffan inte var speciellt unik, men det som gjorde den så populär var att man behöll äldre arbetstekniker som andra företag började bortse från. Det gjorde att möblerna fick en komfort som var i särklass en av de bästa just då. Flera av de metoder som man använder när man tillverkar Howardsoffor eller fåtöljer härstammar nämligen ända från 1600-talet.

Howard & Sons- en hovleverantör

Den goda kvalitén bidrog till att Howard & Sons började tillverka möbler till hovet och på grund av den växande ekonomin, kunde de även ställa ut på många möbelmässor. Detta medförde naturligtvis att ryktet spred sig i världen och att även vanliga människor som hade råd, kunde köpa sig de ”kungliga” möblerna. De djupa fåtöljerna med de låga armstöden blev omåttligt populära och detta ledde även till en hel del kopior. En äkta Howardfåtölj kostar en slant medan en kopia är värd betydligt mindre.