Sammetsfåtöljer

Sedan ett par år tillbaka ligger sammetstyget helt rätt i tiden. Man ser det i kläder, i skor och inte minst i möbler. Sammetsfåtöljer i Chesterfieldanda eller endast som prydnadssak i hallen, i sovrummet eller i badrummet för att återskapa en boudoirkänsla, blir mer och mer populära och ju starkare färger, desto bättre. Med sammetsfåtöljer eller en sammetsschäslong, kan man skapa den där rokokostilen som länge har varit utdöd men som är mycket trendig igen. Och visst är det vackert med en len och skimrande sammetsfåtölj till en stilfull matta eller framför ett par mörka bokhyllor?

Det som är så bra med sammetsfåtöljer, är att man inte behöver betala så mycket för dem, såvida de inte är i äkta sammet, förstås. Idag kan sammet tillverkas av viskos eller polyester och fortfarande ge den där äkta sammetskänslan av sidentyg. Så oavsett om du går in på Åhléns eller Mio för att köpa en fåtölj av sammet eller om du vänder dig till lite mer exklusiva butiker, så behöver du vanligtvis inte vänta dig summor i 50 000-kronorsklassen. Självklart beror det på vem som har designat den och är man ute efter ett välkänt märke, så måste man nog vara beredd på att betala en slant. Men då är det också själva designen och namnet som sätter priset och inte materialet i sig.

Olika varianter

När man tänker på en sammetsfåtölj, är det nog vanligt att man ser tillbaka på de gamla rokoko-stolarna med prydda knappar och svarvade stolsben och just denna modell är också mycket modern just nu. Men sammetsfåtöljer kan också vara mycket minimalistiska och varva olika material i stommen som man vanligtvis inte alls kopplar ihop med sammet. Vad sägs om armstöd av stål eller trä? Kanske en Howardfåtölj i sammet eller en kopia av en Chesterfieldfåtölj av sammet i stället för läder?

Ja, idéerna är många och bara fantasin sätter gränser för allt man kan göra med sammetstyget. En sak är dock klar – när man beställer en sammetsfåtölj, är det vanligt att man vill ha en stark färg som verkligen visar det vackra tyget. Rosa, rött, grönt, orange eller plommonlila är vanliga färger och blått och senapsgult är också på stark frammarsch. Tanken är att ge rummet en färgklick och att faktiskt ha modet att köpa en sammetsfåtölj istället för att bara kika på dem i inredningsmagasin. De är dessutom praktiska och kan ställas nästan varsomhelst i huset.

70-talet – sammetens decennium

Den första vågen av moderna sammetsmöbler kom på 70-talet. Den knallgröna sammetssoffan eller kuddarna av manchestertyg, sågs ofta i människors hem och därför har det kanske också blivit lite synonym med dålig smak. Folk har tvekat lite extra innan man vågade ta in en sammetsfåtölj i sitt hem igen. Men nu är det alltså fritt fram att botanisera bland siden, velour och sammet, oavsett om det handlar om fåtöljer, prydnadskuddar eller lampor. Även vintagebutiker där de äldre sammetsfåtöljerna från 70-talet har gömts undan i ett hörn, kan vara rena guldgruvorna om man vill hitta en billig men supertrendig sammetsfåtölj.