Skinnfåtöljer

Skinnfåtöljer är inte bara snygga i inredningen och ger ett sofistikerat och stilfullt intryck. De kommer i många varianter, former, färger och läderklädslar och är mångas favoriter i både svenska och utländska hem. Det är heller inte ovanligt att det dessutom kommer med en skön fotpall för skinnfåtöljer.

Olika funktioner på skinnfåtöljer

Idag kan man välja mängder av olika varianter på just skinnfåtöljer som är utrustade med flera funktioner. Oavsert om det handlar om en minimalistisk kontorsstol eller en Chesterfieldfåtölj i engelsk traditionell stil, så ger dessa fåtöljer alltid en känsla av lyx och komfort. Men de moderna skinnfåtöljerna har givetvis fler funktioner än de som tillverkades längre bakåt i tiden.

Snurrfunktionen på en skinnfåtölj gör den mer praktisk och man kan använda den som kontorsstol eller arbetsstol. Till dessa stolar är det också vanligt att stolsryggen kan fällas ned eller att fåtöljen har ett liftup-system.

Fotpallar är mycket vanliga om man har tänkt sig att ha en skinnfåtölj i hemmet och ger dessutom en extra twist på designen i inredningen. Har man inte en fotpall till hands kan också en läderfåtölj med gungfunktion ge en avslappnande effekt.

Priser på skinnfåtöljer

En skinnfåtölj är naturligtvis inte den billigaste fåtöljen, oavsett design eller funktion. Dock kan även priserna variera mellan olika skinnfåtöljer och sträcka sig från ca 2000 kronor upp till tiotusentals kronor om det är en riktigt exklusiv fåtölj det handlar om.

Läder i skinnfåtöljer

Lädret i skinnfåtöljerna kan se mycket olika ut och vara mer eller mindre mjukt. De hederliga Chesterfield-fåtöljerna har ofta hårt och robust läder som är särskilt slitstarkt. Många människor föredrar dock det lite mjukare lädret som gör att man sjunker ned mer, vilket ger en extra komfort.

Här nedan beskrivs några olika typer av läder som man ofta finner i fåtöljer:

  • Anilinläder och semianilinläder
  • Nubuckläder
  • Täckfärgat läder

Det förstnämnda lädret, anilin, är det bästa lädret men också det dyraste, eftersom huden inte får ha några som helst skavanker. Det är också mycket känsligt mot fläckar och anses vara det mjukaste lädret i möbelbranschen.

Nubucklädret är mjukt och är lätt slipat för att få en matt yta. Täckfärgat läder har en heltäckande färgyta som ger en glansig yta. Tack vare täckfärgen är detta läder extra tåligt och döljer också de små skavanker som kan uppstå i lädret vid tillverkningsprocessen eller som redan fanns där innan. Det är hårdare än anilinlädret och också en aning billigare.

Skötsel av skinnfåtöljer

Precis som med allt skinn och läder, krävs det en noggrann skötsel och omvårdnad för att lädret inte ska tappa sin form, färg eller mjukhet. Det finns olika läderkrämer till de olika lädersorterna och har man anilinläder i sin fåtölj, ska man vara extra uppmärksam. En läderfåtölj bör rengöras och smörjas in var tredje månad om den används regelbundet. Då uppstår glansighet och fläckar inte lika ofta. Låt aldrig en läderfåtölj få direkt kontakt med hud, då de små hudoljorna man producerar, avger fukt och glansighet som successivt förstör lädret. Man ska redan börja smörja in fåtöljen eller soffan direkt när man har köpt den, som en preventiv åtgärd.

Läder som har bleknat, kan också smörjas in med en slags färgkräm som gör att lädret återfår sin gamla färg.